"איממממא, אבאאאא הוא מציק לי!!!"
להתערב או לא? להגיד משהו? אחת השאלות שעולות אצלנו ההורים בכל הקשור ליחסי אחים האם במקרה של קונפליקט, מריבה ואפילו צעקות האם עלינו להתערב? ואיך זה קשור לכישורים חברתיים
יחסי אחים וכישורים חברתיים
מחלוקות וקונפליקטים בין אחים הם דבר שכיח במשפחות. ללא ספק יש חוסר נעימות ותסכול כשזה קורה והאינסטינקט הראשוני שלנו, ההורים, הוא להתערב ולנסות לעצור את זה. רגע! לפני שאתם נכסים לתוך המריבה עצרו רגע וקראו את ההמשך.
ריבים זה דבר שבשגרה אבל תשאלו את עצמכם השאלה האם יש רק מריבות? אם לצד המריבות יש גם התנהגות פרו חברתית בין האחים כמו שיתוף, משחקים יחד, תמיכה, שיחות ועוד…. זאת אומרת היחסים בין האחים חיוביים וגם שליליים הם יספקו הזדמנות ללמוד משא ומתן, ויסות ובקרה על התנהגות, שיתוף פעולה, שימוש בשפה חיובית ומשפיעה והבנה של התנהגות חברתיות. יחסים בין אחים עשויים לטפח כישורים חברתיים דבר שיעזור להם בבית הספר.
כאשר האיזון מופר ויש הרבה מפגשים אגרסיביים ואלימים חוזרים ונשנים בין האחים, מפגשים אלה יועתקו באופן דומה גם בבית הספר, וכאשר הקונפליקטים נשארו לא פתורים הם מנבאים שבעתיד יהיו לילדים קשיים חברתיים והתנהגות אנטי סוציאלית בבגרות.
מחקרים מראים שיחסים בין אחים הם קרקע אימונית ליחסים מול אחרים, שילוב של קונפליקטים ויחסים חמים מהווה איזון בריא ומפתח מיומניות חברתיות.
לילדים עם קשיים חברתיים הבאים ממשפחות בסיכון, יש סיכוי גבוה שאחד האחים בבית מראה להם דוגמה להתנהגות אלימה ושלילית.
תפקיד ההורים
להורים יש תפקיד משמעותי בעיצוב היחסים בין האחים במיוחד כשזה מגיע לקונפליקטים – מחקרים הראו שאיכות היחסים בין האחים יכולה להשתנות כשההורים אינם נוכחים (במיוחד אימהות) וזאת משום שלילדים יש נקודת מבט שונה על מהו קונפליקט. לכן עלינו ההורים להיות עם "יד על הדופק" בכל הקשור ליחסים בין אחים אך לא להתערב בסכסוך או בקונפנליקט עצמו אלא לגשר אחריו ולעודד התנהגות חברתית ובמקרה של בעיות התנהגות ואלימות עלינו לפקח ולנטר את ההתנהגות מקרוב.
מה קורה כשהפרעת קשב נכנסת לתמונה?
ידוע שילדים עם ADHD מתקשים ביצירת חברים, ויש להם יותר קונפליקט בעת אינטראקציה עם אחרים. קשיים של קריאת רמזים, הצטרפות לשיחה שמירה על חוקי המשחק והתנהגות אגרסיבית מתבטאת גם ביחסים מול האחים דבר המעלה את כמות הקונפליקטים ופחות אינטראקציות חיוביות. יחסים אלה יכולים להיות מתישים, פרועים ואגרסיביים.
בעיות ביחסי אחים יכולות לנבוע מעודף מריבות או ריחוק בין האחים וגם הריבים מעצבנים את ההורים ואז הם מתערבים ומתווכחים עם הילדים או שוויכוח בין ההורים לילד עם ADHD גרם לו לתסכול וכעס ואת זה הוא מוציא על האחים שלו.
מכיוון שיש לילדי ADHD קושי בכישורים חברתיים דבר זה משפיע מאוד על היחסים בין האחים ולכן כפי שצוין יחסי אחים חיוביים חשובים ותורמים לחוסן בקרב ילדים עם ADHD וזאת בשילוב עם הורות סמכותית – הצבת גבולות גמישים ויציבים יחד עם תקשורת חיובית ותשומת לב.
מה עושים?
כדי לעזור ולשפר את היחסים בין האחים על ההורים עם כל הקושי להיות קשובים, סבלנים ומכילים.
יש לתת לכל אח את המקום שלו ולא להגיע למצב שבו האח מרגיש שהוא כל הזמן מוותר לאח עם הADHD.
זמן משפחתי יחד חשוב – יצירת מצבים שבהם על האחים לפעול יחד כדי להצליח במשימה לדוגמה המשחק תופסת, כדורגל ילדים מול הורים, משחקי קופסה למיניהם.
צ'ופרים על התנהגות טובה על פי טבלה.
מעבר לכך כדי לשפר את היחסים בין האחים ובכלל במשפחה כדאי לפנות לטיפול משפחתי בדגש על יחסי אחים כדי לקבל את הכלים הנדרשים לשיפור.
האימונים והטיפולים אצלי משלבים פעילות גופנית ומאפשרים חווית הצלחות.
לפרטים נוספים השאירו פרטים בטופס צור קשר ואחזור בהקדם